- 1. KAEDAHMEMASAK PRINSIP MEMASAK HABAKERING HABALEMBAPALAT PENJIMAT MASAKESIMPULAN LATIHANPENGUKUHAN
- 2. KAEDAHMEMASAK PRINSIP HABA MEMASAKKERING HABALEMBAP HABA KERING HABA LEMBAPALAT PENJIMAT MASAKESIMPULAN KAEDAH KAEDAH MEMASAK: MEMASAK: •Menggoreng • Mengukus LATIHANPENGUKUHAN •Memanggang •Mencelur •Membakar •Mereneh •merendidih
- 3. KAEDAHMEMASAK HABA MENGGORENGKERING HABALEMBAPALAT PENJIMAT MEMANGGANG MASAKESIMPULAN LATIHAN MEMBAKARPENGUKUHAN
- 4. KAEDAHMEMASAK MENGUKUS HABAKERING HABALEMBAPALAT PENJIMAT MASA MERENEHKESIMPULAN MENCELUR LATIHANPENGUKUHAN
- 5. KAEDAH KAEDAH MENGGORENGMEMASAK Menggoreng ialah memasak makanan dalam HABAKERING minyak atau lemak yang telah dipanaskan. HABA MenggorengLEMBAPALAT PENJIMAT MASA Menggoreng kering Menggoreng dalam (tanpa minyak) minyak penuhKESIMPULAN LATIHANPENGUKUHAN Menggoreng tohor (sedikit minyak)
- 6. MENGGORENG KAEDAH DALAM MINYAK YANG PENUH MEMASAKCiriHABA Hasil Kelebihan Kelemahan Contoh masakan KERINGMasakanMakanan HABA Warna Banyak guna minyak; kostenggelam LEMBAP keemasan sama bertambahdalam minyak rata Tidak sesuai untuk pesakit,panas dan ALAT PENJIMAT Makanan cepat orang tua dan si pulihdimasak sama masak MASA Perlu dituskan selepasrata Makanan sedap dimasakMakanan Garing Banyak menyerap minyak jika KESIMPULANberminyak Bau wangi minyak tidak cukup panas Perlu mementingkan LATIHAN keselamatan kerana suhu tinggi Ayam Goreng PENGUKUHAN
- 7. KAEDAHMEMASAK HABAKERING HABALEMBAPALAT PENJIMAT MASAKESIMPULAN LATIHANPENGUKUHAN PLAY PAUSE STOP
- 8. KAEDAH MENGGORENG TOHOR (sedikit minyak)MEMASAK HABA KERINGCiri Hasil Kelebihan Kelemahan Contoh MasakanMasakan HABA LEMBAP Makanan Menggunakan Makanan perlukelihatan minyak yang sedikit dibalik-balikkanALAT PENJIMATberminyak MASA Suhu sederhana Cepat hangus (180C - 185C) Sesuai untuk daging,KESIMPULAN ikan, telur dan sayur Telur Dadar LATIHANPENGUKUHAN
- 9. KAEDAHMEMASAK HABAKERING HABALEMBAPALAT PENJIMAT MASAKESIMPULAN LATIHANPENGUKUHAN PLAY PAUSE STOP
- 10. MENGGORENG KERING (tanpa minyak) KAEDAH MEMASAKCiri Hasil Kelebihan Kelemahan Contoh masakan HABAMasakan KERING HABAMakanan Warna kuning Mudah hangus LEMBAPkering dan keemasan Perlu sentiasa dikacaugaring Tekstur garing Lebih sesuai untuk ALAT PENJIMAT MASA Bau wangi makanan yang Kurangkan lemak mengandungi lemak dalam diet KESIMPULAN LATIHAN Kelapa Parut PENGUKUHAN
- 11. KAEDAHMEMASAK HABAKERING HABALEMBAPALAT PENJIMAT MASAKESIMPULAN LATIHANPENGUKUHAN PLAY PAUSE STOP
- 12. KAEDAH KAEDAH MENGUKUSMEMASAK Mengukus ialah kaedah memasak menggunakan wap HABA daripada air mendidih.KERING HABA MengukusLEMBAPALAT PENJIMAT MASA Mengukus Secara Mengukus Secara Tidak Langsung LangsungKESIMPULAN LATIHANPENGUKUHAN
- 13. KAEDAHMEMASAK HABAKERING HABALEMBAPALAT PENJIMAT MASAKESIMPULAN LATIHANPENGUKUHAN PLAY PAUSE STOP
- 14. MENGUKUS SECARA LANGSUNG KAEDAH MEMASAK Kaedah Ciri Hasil Kelebihan Kelemahan Contoh Memasak Masakan masakan HABA KERING (Lepat Ubi) Pengukus Bentuk Mudah Lambat masakbertingkat HABA makanan dicernakan Tidak sesuai LEMBAP Pengukus kekal Sesuai untuk untuk sayurkhas Tekstur pesakit, kanak- berdaun hijau ALAT PENJIMAT lembut Periuk kanak, orang tua Perlu MASAtekanan Tidak Baik untuk perhatian berminyak orang yang semasa mengamalkan diet memasak KESIMPULAN Warnanya pucat kurang lemak Makanan Makanan Mudah dimakan kelihatan pucat LATIHAN lembap Kurang dan kurang PENGUKUHAN kehilangan nutrien menarik
- 15. MENGUKUS SECARA TIDAK LANGSUNG KAEDAH Kaedah MEMASAK Ciri Hasil Kelebihan Kelemahan Contoh MasakanMemasak Masakan (Ikan Kukus) HABA Bekas KERING Tekstur Mudah dicernakan Lambatbertutup lembut dan Sesuai untuk masakyang berisi berkuah HABA pesakit, kanak- Tidak sesuaimakanan LEMBAP kanak, orang tua untuk sayurdiletakkan Baik untuk orang berdaun hijaudi dalam yang mengamalkan Perlu ALAT PENJIMATperiuk yang diet kurang lemak perhatian MASAlebih besar semasa Mudah dimakandan berisi memasakair 2/3 Kurang kehilangan KESIMPULAN Makananpenuh. nutrien kelihatan pucat dan kurang LATIHAN PENGUKUHAN menarik
- 16. KAEDAH KAEDAH MERENEHMEMASAK •Mereneh ialah kaedah memasak dengan air mendidih HABAmenggunakan api perlahan dan makanan dimasak dalam tempoh yang lama.KERING •PRINSIP HABALEMBAP •Dimasak perlahan-lahan dengan sedikit cecair dalam periuk dan bertutup rapatALAT PENJIMAT supaya tidak kekeringan. MASA •Tempoh memasak yang lama antara 1½ INFO hingga 3 jam.KESIMPULAN •Makanan yang direneh seharusnya pekat, lazat dan berkhasiat rasanya. LATIHANPENGUKUHAN
- 17. KAEDAHMEMASAK HABAKERING HABALEMBAPALAT PENJIMAT MASAKESIMPULAN LATIHANPENGUKUHAN PLAY PAUSE STOP
- 18. KAEDAHMEMASAK MERENEH HABAKERING Hasil Ciri Kelebihan Kelemahan Contoh masakan Masakan HABA (Sup Ayam)LEMBAP Lembut dan Mudah dimakan Lama lembapALAT PENJIMAT Menjimatkan kos Tidak sesuai MASA kerana menggunakan untuk sayuran potongan daging liat berdaun hijau Sesuai untuk sayuranKESIMPULAN berubi LATIHANPENGUKUHAN
- 19. KAEDAHMEMASAK KAEDAH MENCELUR HABA MENCELUR ialah kaedah memasukkan makanan ke dalam •MencelurKERING air mendidih dengan tujuan melembutkan makanan itu. •PRINSIP PRINSIP HABALEMBAP •Pastikan air mendidih •Elakkan daripada mencelur terlalu lamaALAT PENJIMAT kerana akan memusnahkan vitamin C dan MASA mineral.KESIMPULAN LATIHANPENGUKUHAN
- 20. KAEDAH MENCELURMEMASAK HABAKERING Hasil Ciri Kelebihan Kelemahan Contoh Makanan masakan (sayur celur) HABA SayurLEMBAP Mudah dan cepat Hanya makanan berdaun hijau dimasak tertentu seperti yang dicelur Makanan kelihatan sayuran sesuaiALAT PENJIMAT menjadi lembut tetapi masih rangup dicelur MASA lembut tetapi Tidak berminyak Nutrien hilang kekal tekstur jika air rebusan Kurang kehilangan rangupKESIMPULAN dibuang. nutrien LATIHANPENGUKUHAN
- 21. KAEDAHMEMASAK ALAT PENJIMAT MASA HABAKERING HABALEMBAPALAT PENJIMAT MASAKESIMPULAN LATIHANPENGUKUHAN
- 22. KAEDAHMEMASAK KESIMPULAN • Ciri hasil masakan yang digoreng garing dan HABA berwarna kuning keemasan.KERING • Ciri hasil masakan menggunakan haba lembap HABA lembut, lembap dan tidak menarik warnanya.LEMBAP • Kelebihan dan kelemahan haba kering:ALAT PENJIMAT MASA Kelebihan Kelemahan Cepat dimasak Mudah hangusKESIMPULAN Berwarna menarik Mengandungi minyak Tekstur rangup dan yang banyak LATIHAN garingPENGUKUHAN Sukar dicernakan
- 23. KAEDAHMEMASAK • Kelebihan dan kelemahan haba lembap: HABAKERING Kelebihan Kelemahan HABA MudahLEMBAP dicernakan Lambat masak Tidak menggunakanALAT PENJIMAT Kurang menarik dari minyak MASA segi rupa dan warna. Tekstur lembut Tidak sesuai untuk Kurang memerlukanKESIMPULAN semua makanan. perhatian LATIHANPENGUKUHAN
- 24. KAEDAHMEMASAK LATIHAN HABAKERING HABALEMBAPALAT PENJIMAT MASAKESIMPULAN LATIHANPENGUKUHAN PENGUKUHAN
- 25. 1. Isikan kaedah memasak yang betul berdasarkan KAEDAH pernyataan yang diberikan.MEMASAK Pernyataan Kaedah Memasak HABA(a) StewKERING daging dimasak dengan MERENDIDIHsecukup air sahaja HABA(b) Menghasilkan makanan yangLEMBAP MENGGORENGgaring dan perangALATTauge yang dimasak dengan(c) PENJIMAT cara MASAini lembut tetapi rangup. MENCELUR(d) Banyak air digunakan danKESIMPULAN masa yang lama untukmengambil MEREBUSmasak LATIHAN (e) Menggunakan wap daripada airPENGUKUHAN MENGUKUS mendidih.
- 26. Pilih jawapan yang tepat KAEDAH MEMASAK1. Antara berikut yang manakah merupakan kaedah memasak yang paling singkat? HABA KERING a. Merebus Maaf, jawapan tidak tepat b.HABA Mengukus c. Mereneh LEMBAP Tahniah, jawapan anda betul d. Mencelur ALAT PENJIMAT MASA2. Makanan berikut boleh dimasak dengan kaedah menggoreng tanpa minyak KECUALI KESIMPULAN a. Bijan Maaf, jawapan tidak tepat b. Kacang tanah LATIHAN Tahniah, jawapan anda betul c. Kacang dal PENGUKUHAN d. Kelapa parut
- 27. KAEDAH3.MEMASAK adalah kelebihan merendidih KECUALI Berikut HABA I Makanan KERING lembut dan mudah dicerna II Tidak memerlukan perhatian semasa memasak HABA III Kos bahan api yang tinggi LEMBAP IV Mengambil masa yang lama untuk masak ALATIPENJIMAT a. dan II MASA b. II dan III c. I, II dan III KESIMPULAN IV d. III dan Tahniah, jawapan anda betul LATIHAN Maaf, jawapan tidak tepat PENGUKUHAN
- 28. KAEDAH pasangan 4. Pilih kaedah memasak dan ciri hasil masakanMEMASAK yang betul. HABAKERING Kaedah Ciri hasil masakan I Mengukus Lembut dan berkuah HABALEMBAP II Merebus Lembut dan lembap III Mereneh Lembut dan berkuahALAT PENJIMAT IV Mencelur Lembut dan berkuah MASA A. I danKESIMPULAN IV Maaf, jawapan tidak tepat B. I dan II C. II dan III LATIHAN Tahniah, jawapan anda betul D. III dan IVPENGUKUHAN
- 29. KAEDAHMEMASAK HABAKERING HABALEMBAPALAT PENJIMAT MASAKESIMPULAN LATIHANPENGUKUHAN
- 30. KAEDAHMEMASAK HABAKERING HABALEMBAPALAT PENJIMAT MASAKESIMPULAN LATIHANPENGUKUHAN
Senin, 26 Januari 2015
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar